Net zoals er in de tuin regelmatig onkruid de kop opsteekt, krijgen we als vijverliefhebber ook vroeg of laat met draadalgen te maken. Draadalgen lijken een beetje op groene haren. Ze zijn vrij sterk van structuur. Wanneer je ze uit de vijver tracht te verwijderen, heb je al snel een lange sliert vast die dikwijls vast hangt aan planten of stenen.

De oorzaak: draadalgen, maar ook andere algen zoals slijmalgen hebben niet veel nodig om te groeien: wat zonlicht, een minimum aan nitraat en fosfaat (link naar PO4- test) en ze schieten in gang. Het nitraat- en fosfaatgehalte kan je eenvoudig en snel testen met de Sera NO3 Druppeltest (Nitraat) en de Sera PO4 Druppeltest (Fosfaat).

Vijvers met helder water hebben er het meest last van. In vijvers met hoge nitraat- en fosfaatwaarden gaan ze vaak echt woekeren. Maar ook in ondiepe vijverzones zoals lavafilters en moerassen groeien ze extra hard omwille van de aanwezigheid van een voedingsbodem en veel lichtinval.

Het probleem: een beetje algengroei hoeft zeker geen probleem te zijn, maar wanneer er een algenexplosie uitbreekt, zal je zien dat het PH-gehalte van het water helemaal de hoogte in gaat en dat is natuurlijk niet goed voor je vijverbiotoop. De plantengroei gaat stagneren, vissen voelen zicht gestrest en ook je microbiologie (bacteriën) gaan het slechter doen. Algen overwoekeren bovendien vaak de zuurstofplanten en moerasplanten waardoor die het moeilijk krijgen verkommeren.

De behandeling:  Er zijn een aantal producten waarmee je de algengroei goed onder controle kan krijgen. Let wel, deze werking is altijd tijdelijk. Je moet telkens trachten iets aan de oorzaak doen- lees: voorkomen. 

Colombo Algisin dien je tweemaal toe te passen met een tussentijd van 2 weken. Vervolgens zal de algengroei stoppen. Nadien kan je ter preventie  van nieuwe aangroei Colombo Biox gebruiken. Dit poeder werkt op basis van een zuurstofreactie en kan indien nodig elke week toegepast worden. Je kan het ook heel lokaal uitstrooien op zones waar je meer last hebt van algengroei.

Biobooster+ van Aquatic Science werkt ook erg doeltreffend tegen draadalgen en heeft als bijkomend voordeel dat het bodemslib vermindert en het zuurstofgehalte van de vijver verhoogt. Om een volledig  gezond milieu te creëren kan je Biobooster+ het best gebruiken  in combinatie met Aquatic Science Bactogen.

Pond Zinger Fosfaat Verwijderaar en Mini Pond Pond Log Fosfaat Verwijderaar zijn fosfaatverminderende producten en zijn prima hulpmiddelen wanneer je last hebt van zowel algen als groen water. Plaats het netje op een plek waar stroming is (waterval, uitstroom filter, fontein,…) en al snel zie je beterschap.

Hoe voorkomen?

  • Zorg voor voldoende schaduw door waterlelies, een schaduwdoek, een pergola enz.
  • Zorg dat het nitraat- en fosfaatgehalte zo laag mogelijk zijn. Bij vijvers zonder planten liefst 0. Tip:  plan regelmatig waterverversingen in en beperk het aantal vissen.
  • Zorg dat biologische zuiveringsystemen met lavafilters rijkelijk beplant zijn met snelgroeiende en kruipende moerasplanten zodoende dat de lava geen rechtsreeks licht meer krijgt.
  • Plaats een fosfaatfilter.

Probeer het uit en zeg die vervelende draadalgen vaarwel.

Copyright by Kim’s Koi